Pe 16 martie 2025, în cadrul Concursului Național Catehetic, s-a desfășurat la parohia Săveni cateheza intitulată „Înființarea Patriarhiei Române și cei șase Patriarhi”, susținută de domnul profesor Gabriel Silviu Cojocaru, profesor la Școala Gimnazială Nr. 3 Slobozia. Această activitate face parte din programul catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe - moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, dedicat aprofundării istoriei și valorilor ortodoxiei românești.
La eveniment au participat peste 30 de tineri, care au descoperit momente esențiale din istoria Patriarhiei Române, înființată în anul 1925, precum și contribuția celor șase patriarhi care au condus Biserica Ortodoxă Română:
Miron Cristea (1925-1939) – primul Patriarh al României, care a consolidat unitatea bisericească după Marea Unire;
Nicodim Munteanu (1939-1948) – promotor al educației teologice și al traducerilor religioase;
Justin Moisescu (1948-1977) – apărător al credinței în vremuri dificile;
Iustin Moisescu (1977-1986) – susținător al patrimoniului bisericesc;
Teoctist Arăpașu (1986-2007) – inițiatorul construirii Catedralei Mântuirii Neamului;
Daniel Ciobotea (din 2007) – continuatorul marilor proiecte ale Patriarhiei și promotor al misiunii Bisericii în societatea contemporană.
Discuțiile au evidențiat importanța Patriarhiei Române în viața spirituală și culturală a poporului român, precum și rolul fiecărui patriarh în consolidarea ortodoxiei românești.
Această cateheză a fost un prilej de aprofundare a istoriei Bisericii și de înțelegere a moștenirii duhovnicești pe care Patriarhia Română o oferă tinerilor de astăzi.




