În cadrul manifestărilor prilejuite de Anul Centenar al Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea, Asociația Tineretul Ortodox Român – Filiala Săveni, în colaborare cu Școala Gimnazială Săveni, a organizat o impresionantă expoziție – mic muzeu găzduită de Parohia Săveni.
Evenimentul, deschis oficial în data de 4 aprilie 2025, oferă publicului o veritabilă incursiune în istoria vie a Bisericii Ortodoxe Române, prin expunerea unor obiecte de mare valoare spirituală și culturală:
🔹 Antimise datând din anul 1898 până în prezent – mărturii liturgice autentice ale continuității euharistice;
🔹 Cărți de cult vechi, începând cu anul 1850, unele cu file îngălbenite de timp scrise cu caractere chirilice;
🔹 Veșminte preoțești din diferite perioade, cel mai vechi datând din 1926, ce reflectă evoluția tradiției și a artei bisericești;
🔹 Portrete realizate în creion ale sfinților români recent canonizați, desenate cu migală și evlavie de tineri membri ATOR – adevărate icoane în alb-negru care vorbesc despre sfințenie și curaj.
Expoziția este deschisă până în data de 13 aprilie 2025, oferind tuturor vizitatorilor – elevi, profesori, credincioși sau simpli curioși – prilejul de a pătrunde într-un spațiu al memoriei, sfințeniei și identității ortodoxe românești.
Evenimentul face parte din programul Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, și se dorește a fi o punte între valorile trecutului și sufletele tinere ale prezentului.
Un muzeu mic, dar cu suflet mare, deschis celor care doresc să descopere frumusețea nevăzută a credinței trăite cu jertfă, demnitate și iubire.








