Pe 2 februarie 2025, de Ziua Internațională a Tinerilor Ortodocși, părintele Jugănaru Florin de la parohia Săveni, a susținut cateheza intitulată „Sfinții ale căror Sfinte Moaște ocrotesc Patriarhia Română - cinstirea Sfintelor Moaște”. Evenimentul a avut loc în cadrul programului catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe - moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, integrându-se în activitățile dedicate Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.
La cateheză au participat 30 de tineri, elevi de liceu și școală generală, care au avut ocazia să aprofundeze importanța cinstirii sfintelor moaște în tradiția ortodoxă și rolul lor în viața spirituală a credincioșilor. Părintele Jugănaru Florin a realizat un studiu de caz asupra unor sfinți ale căror moaște ocrotesc spațiul românesc:
Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului și al Catedralei Patriarhale;
Sfânta Parascheva de la Iași, cunoscută drept "Ocrotitoarea Moldovei";
Sfânta Filofteea de la Curtea de Argeș, exemplu de puritate și jertfă;
Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, apărător al credinței ortodoxe în fața prigoanelor;
Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, trăitor al ascezei în Țara Sfântă și mărturisitor al credinței;
Sfântul Ilie Lăcătușu, cunoscut pentru trupul său neputrezit și darul facerii de minuni.
În cadrul catehezei, părintele a explicat semnificația cinstirii sfintelor moaște, subliniind că ele reprezintă o mărturie vie a sfințeniei și a lucrării lui Dumnezeu în lume. De asemenea, s-a discutat despre pelerinajele la locurile unde se află aceste sfinte moaște și despre impactul lor spiritual asupra credincioșilor.
Tinerii au fost implicați activ în discuții, adresând întrebări și împărtășindu-și propriile experiențe legate de vizitarea acestor locuri sfinte. Părintele Jugănaru Florin i-a încurajat să continue să caute învățăturile Bisericii și să își aprofundeze legătura cu sfinții, care sunt mijlocitori și ocrotitori, dar mai ales, să urmeze sfinților spre a-și sfinții și ei propria viață.
Această cateheză a reprezentat un moment important de reflecție și întărire a credinței, aducând tinerii mai aproape de valorile și tradițiile ortodoxe care definesc moștenirea spirituală a Patriarhiei Române.




