ARTICOLE
SEP
12
SUN

Slujbă de sfințire a lucrărilor exterioare și a picturii la Parohia Progresu din Protopopiatul Fetești

Categoria Protopopiate    |     13:21

Slujbă de sfințire a lucrărilor exterioare și a picturii la Parohia Progresu din Protopopiatul Fetești

Galerie foto

          12 septembrie 2021, Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Progresu, Protopopiatul Fetești, județul Ialomița.

          Sub protia Preasfinției Sale au slujit preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail, vicar eparhial, preacucernicii părinți consilieri Florin Ionescu, Nicușor - Silviu Dascălu și Marius - Gabriel Purcărea, preacucernicul Părinte Marian Pătărlăgeanu, Protopop de Fetești, un  sobor de preoți și diaconi.

          Înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii, Ierarhul a sfințit  lucrări exterioare și veșmântul pictural al sfântului lăcaș, moment ce a însemnat o încununare a eforturilor depuse de părintele paroh și de autoritățile locale.  

          Dialogul liturgic a fost întreținut de un grup de elevi și absolvenți ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, dirijat de preacucernicul părinte profesor Cătălin Stanciu.

          Preasfinția Sa a împărtășit copiii prezenți la Sfânta Liturghie.

          În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a hirotonit diacon pe tânărul Neagu Cristian Marian, care va păstori ca preot în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Lăcusteni, comuna Platonești, Protopopiatul Fetești.

          Preasfinția Sa a acordat distincții preacucernicilor preoți care s-au implicat jertfelnic în lucrările realizate la Parohia misionară Progresu timp de 10 ani:

          - Preacucernicii părinți Gheorghe Vădana, de la Parohia Găiță și preacucernicul preacucernicului părinte Valentin Năstase, de la Parohia Facăeni, au primit, prin hirotesie, rangul de Iconom Stavrofor;

          -  Preacucernicul părinte Daniel Spătaru, de la Parohia Găița, a primit, prin hirotesie, rangul de Iconom;

          - Preacucernicul părinte Nicușor Cezar Cloșcă, preot paroh al Parohia Progresu, a primit, prin hirotesie, rangul de Sachelar.

          Tot cu această ocazie, Preasfințitul Părinte a acordat „Crucea Sloboziei în Grad de Cruce Aniversară”, doamnei primar Nuți Roșu, pentru implicarea în nevoi și ajutorarea celor trei comunități parohiale ortodoxe din comuna Făcăeni.

          În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Vincențiu a explicat pericopa evanghelică a zilei, despre convorbirea dintre Mântuitorul Iisus și Nicodim, despre asumarea Crucii lui Hristos, Crucea, fiind singura cale spre Mântuitorul, spre înălțarea la cer, alături de Hristos. Sfânta Cruce este semnul iubirii dumnezeiești și puterea pe care o dăruiește fiecăruia dintre noi în lupta cu ispitele vieții.

          După cuvântul de învățătură, Chiriarhul a dăruit parohiei două Sfinte Cruci de binecuvântare cu suport pentru Sfânta Masă, fiind, astfel, mărturie peste timp al acestui popas de rugăciune și sfințire a veșmântului pictural.

          Preasfinția Sa a binecuvântat toți credincioșii prezenți la slujbă.

          După Sfânta Liturghie, Ierarhul a cercetat lucrările de pictură ce se realizează la biserica parohială din Găița. 

          Slujba arhierească de astăzi a fost transmisă live pe site-ul oficial www.sf-esc.ro, prin intermediul platformei oferite de Asociația Lăcașuri Ortodoxe