ARTICOLE
NOV
26
TUE

Istoria învățământului românesc – Abecedarul în imagini

Categoria Noutăți    |     15:57

Istoria învățământului românesc – Abecedarul în imagini

Galerie foto

Vineri, 22 noiembrie 2019, a avut loc la Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” din Fetești, activitatea intitulată ,,Istoria învățământului românesc – Abecedarul în imagini”.

Activitatea s-a desfăşurat la iniţiativa Biroului de Asistenţă Socială din cadrul Protopopiatului Feteşti, ca urmare a parteneriatului de colaborare încheiat şi a avut ca scop descoperirea, prin intermediul imaginilor, a istoriei Abecedarului, de la începuturi şi până în prezent.

Elevii clasei a IV-a C, coordonați de doamna profesor de religie Paleacu Mihaela și doamna profesor învățământ primar Ștefan Elena, au făcut o călătorie în lumea Abecedarului- cartea care ne-a călăuzit primii pași în școală.

Abecedarul este cartea de căpătâi a oricărui școlar. Primul abecedar a apărut la Alba Iulia în anul 1699, la tiparnița Bisericii Ortodoxe Române, ridicate de Mihai Viteazul în anul 1597. De atunci și până astăzi, Abecedarul a suferit numeroase modificări.

Aceștia au aflat și despre  Abecedarul lui Ion Creangă, care a apărut la Iași în data de 11 septembrie 1868 și care a avut 23 de ediții succesive.

Încă din anul 1864, Ion Creangă a început să strângă materiale despre scriere și citire, pe care le-a aplicat apoi în lucrarea finalizată în 1867.

Această activitate s-a organizat cu ocazia Anului Omagial 2019 – An Omagial al satului românesc ( al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari ) și Anul  comemorativ al Patriarhilor Nicodim și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română.

 

A consemnat asistent social Stanchi Laura-Alina, Protopopiatul Fetești