Cateheză demonstrativă la parohia Gâldău

În data de 19 octombrie 2023 a avut loc la Parohia „Sfântul Nicolae” din localitatea Gâldău, Protopopiatul Fetești, întâlnirea catehetică demonstrativă lunară, cu tema „Icoanele în viața copiilor”.

Cateheza a fost susținută de către Preacucernicul preot paroh Voicu Ionuț Costinel, participând un număr de 20 de copii din clasa a V-a și a VIII-a, a Școlii  Gimnaziale din Gâldău, comuna Jegălia.

Preacucernicul părinte Voicu Ionuț Costinel a început lecția, invitând copiii să facă un „tur” al picturilor de pe pereții bisericii, pentru a vedea diferitele ipostaze în care sunt reprezentați sfinții în picturi. Copiii au identificat sfinții ocrotitori, apoi părintele i-a invitat pe rând să arate tuturor sfântul respectiv, al căror nume îl poartă.

Părintele a explicat copiilor că icoanele sunt reprezentări ale persoanelor sfinte, prima icoană a fost mahrama Sfintei Veronica, care avea puteri vindecătoare. Un alt exemplu, de reprezentare a Maicii Domnului, a fost icoana realizată de Sfântul Evanghelist Luca.

Copiii, împreună cu părintele paroh au vizionat pe ecran primele icoane cunoscute din catacombele Romei, unde se pictau chipul Mântuitorului, scene biblice, simboluri creștine, ca IHTIS(peștele). Părintele a detaliat în expunerea sa despre poziționarea sfinților, despre gesturile pe care aceștia le fac în icoane (binecuvântare, invocare, etc.), despre ceea ce poartă aceștia în mâini, despre comportamentul pe care creștinii trebuie să-l adopte în prezența icoanelor.

În continuare,  părintele a inițiat un dialog cu copiii, cărora le-a adresat o serie de întrebări privitoare la tema catehezei, la care aceștia au răspuns cu bucurie și implicare, arătând că au înțeles ceea ce sfinția sa le prezentase.

A luat cuvântul și părintele Zăldoiu Nelu, de la Parohia Borcea I, care le-a vorbit copiilor despre diferențele dintre icoană și idol, despre șarpele de aramă ca prefigurare a Crucii lui Hristos. La sfârșitul lecției, părintele gazdă a adresat copiilor întrebări, cu scopul de a întări ideea necesității cinstirii icoanelor în casele personale. Copiii au primit din partea părintelui paroh icoane cu Sfântul Nicolae, ocrotitorul bisericii.

Lecția catehetică s-a încheiat cu rostirea rugăciunii „Cuvine-se cu adevărat”.

Related Posts

Sari la conținut