Seară cultural-duhovnicească în comuna Jegălia

La inițiativa domnului Aurel Vasile, primarul Comunei Jegălia, a avut loc, în data de 6 aprilie la Complexul Pescăresc din localitate, o întâlnire la care au participat copiii Școlii Gimnaziale, cadrele didactice, enoriași din cele trei parohii ale comunei, domnul general Tudor Amza precum și preoții Nilă Mihai, Adrian Panait, Pârlea Marius și Ionuț-Costinel Voicu.

Acțiunea a început la ora 17:00 cu un recital de poezie susținut de către elevi.

A urmat prezentarea preotului Ionuț Voicu: ,,Datini și obiceiuri tradiționale de Paște în satul românesc”. În cadrul acestei prezentări au fost evidențiate preocupările țăranului credincios pentru primirea după cuviință a marelui praznic al Învierii, precum și însemnătatea fiecărei zile a Săptămânii Mari.

A luat mai apoi cuvântul preoții Panait Adrian și Mihai Nilă care au îmbogățit seara cu frumoase gânduri.

La finalul întâlnirii, domnul General Tudor Amza, fiu al satului Iezeru, a evocat amintiri din vremea copilăriei, a recitat poezii creație proprie, apoi a oferit copiilor cărți ce cuprind creația domniei sale.

Ne-am dorit ca prin această acțiune să creăm o punte între generații, astfel încât cei în vârstă să transmită celor mai tineri din comoara de tradiții și obiceiuri ce s-au păstrat și transmis din tată în fiu, tocmai în aceste zile în care frumoasele obiceiuri la marile praznice creștine sunt înlocuite cu non-valori, relativizând și bagatelizând însăși esența sărbătorii.

S-a constatat că în ultima vreme ,,duhul” sărbătorilor a devenit unul pur mercantil, astfel că accentul nu mai cade pe pregătirea personală ci mai degrabă pe ceea ce cumpărăm, cadouri, ce îmbrăcăm și ce punem pe masă.

Întâlnirea s-a încheiat cu promisiunea din partea participanților că ne vom revedea cât mai des și vom discuta alte teme de interes.

A consemnat preot Ionuț Costinel Voicu

Related Posts

Sari la conținut