Taina Sfântului Maslu la Parohia Borcea I

Luni, 13 martie 2023, la parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Borcea I, Protopopiatul Fetești, a fost săvârșită taina Sfântului Maslu. Astfel, preoții Hangu Gheorghe și Zăldoiu Nelu, alături de alți preoți invitați de la parohiile învecinate, au săvârșit Taina Sfântului Maslu, un moment de rugăciune împreună, preoți și credincioși toți și-au plecat genunchii în fața Sfântului Altar pentru a putea primi prin această taină harul divin, harul tămăduitor atât de necesar în vederea mântuirii.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Mihai Nilă, de la parohia Iezeru, care a evidențiat scopul vindecător al Sfintei Taine. Sfântul Maslul, a spus părintele Mihai, ar putea fi privit ca o Taină ce se îngrijește în mod deosebit de trupul omului, subliniindu-se prin aceasta importanța pe care trupul o are în constituția ființei umane și în câștigarea mântuirii, dar mai ales pentru faptul că Însuși Fiul lui Dumnezeu și-a asumat trup uman, iar îndumnezeirea omului implică și prezența trupului. Harul vindecător al Maslului se revarsă asupra celor două elemente ale ființei, el lucrând asupra sufletului, curățindu-l de păcate, iar asupra trupului, făcându-l instrument al lucrării sufletului.

Prezența harului Duhului Sfânt în untdelemnul sfințit are mai ales scopul curățirii de păcate, al tămăduirii de patimi și al ridicării omului la o viață de sfințenie-  „Fiți SFINȚI, pentru că Eu sunt SFÂNT”(1 Petru 1, 16) .  Aceasta ne face să înțelegem că tămăduirea cerută atât de insistent în rugăciunile Tainei se referă, de fapt, la iertarea păcatelor. Mântuitorul despre asta a vorbit când l-a vindecat pe slăbănogul din Capernaum, cuvintele care i-a uimit pe toți, iar pe unii chiar i-a scandalizat fiind: ” Fiule, iertate îți sunt păcatele tale!”.  Iisus a vindecat cauza primă a bolii.  Sfântul Maslul este prin excelență taina vindecării omului, a restaurării in integrum a lui, trup si suflet.

După cuvântul părintelui Mihai Nilă,  părintele Nicolae Tudose de la Parohia Borcea II a completat cuvântul cu frumoase explicații ale rugăciunilor ce s-au citit în cadrul slujbei.

În încheiere, preotul paroh Hangu Gheorghe mulțumit tuturor pentru prezența și împreuna-slujire, binefăcătorilor și ostenitorilor care au participat și s-au ostenit pentru Sfânta Biserică.

 

A consemnat Pr. Zăldoiu Nelu

Related Posts

Sari la conținut