Miercuri, 29 noiembrie 2017, a avut loc o activitate dedicată Sfântului Apostol Andrei-Apostolul Românilor.
Aceasta s-a desfășurat în parteneriat cu Școala Gimnazială Aurel Vlaicu, nr. 7 Fetești, la inițiativa Biroului de Asistență Socială din cadrul Protopopiatului Fetești, cu elevii clasei a VI a, coordonați de doamna profesor de Religie- Paleacu Mihaela și Părintele Piperea Ciprian, de la Parohia Stațiune Mărculești – Protopopiatul Fetești.
Aceștia le-au vorbit copiilor despre viața Sfântului Apostol Andrei, care are o semnificație aparte pentru poporul român, fiind cel care a botezat primii creștini pe teritoriul țării noastre, fiind considerat patronul spiritual al românilor.
Doamna profesoară le-a vorbit despre datinile și obiceiurile populare legate de sărbătoarea Sfântului Andrei, care spun că în noaptea de 29 spre 30 noiembrie se practicau ritualuri cu scopul de a proteja oamenii, animalele și gospodăriile.
Una dintre tradițiile practicate de poporul român în ziua Sfântului Andrei, este și cea în care grâul se pune la încolțit în acestă noapte, acesta simbolizând aparența dintre moarte și viață. Sămânța, prin felul în care este față de germene, aparent moartă, creează ca și timpul, și Universul, și vegetația, aparența unei morți. De fapt, în această haină a morții zace Viața.
Cunoscând simbolistica acestui obicei, elevii au pus și ei în cadrul acestei activități, grâu la încolțit.
Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Apostol Petru – ucenicul Domnului nostru Iisus Hristos, a fost mai întâi ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul.
A fost răstignit pe o cruce în formă de X și a murit mucenic.
A consemnat asistent social STANCHI LAURA-ALINA, Protopopiatul Fetești