Hramul parohiei Sf. M. Mc. Pantelimon – Stelnica

În ziua de luni 27 iulie 2015, credincioșii parohiei Stelnica, Protopopiatul Fetești și-au sărbătorit în mod deosebit ocrotitorul, pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Sfânta și dumnezeiasca Liturghie a fost săvărșită de un sobor de șapte preoți. Sub protia Preacucernicului Părinte Protopop Voicu Ionuț Costinel au slujit Preacucernicul Preot Paroh Stanchi Marius Dorinel, , Preacucernicul Preot Buche Ion, de la Parohia Sfinții Arhangheli-Găița, Preacucernicul Preot Popa Gabriel de la Parohia Sfântul Ierarh Nicolae – Vlădeni, Preacucernicul Preot Dobrin Aurel de la Parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva – Cegani, Preacucernicul Preot Simion Mitruș Titi de la Parohia Sfântul Ioan Botezătorul– Maltezi, Preacucernicul Preot Brateș Alexandru de la Parohia Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Dudești.

La invitația domnului Primar Costel Brateș ne-au onorat cu prezența si au dat răspunsurile la strana doi membri ai Corului psaltic “ Tronos” al Patriarhiei Române.

În cuvântul său de învățătură, Preacucernicul Părinte Protopop Voicu Ionuț a evidențiat virtuțile Sfântului Mare Mucenic Pantelimon doctor fără de plată. Mila sa față de orice om aflat in suferinte se vădea insa nu numai prin faptul ca ușura si inlătura durerile, dar la toate acestea adauga ceva in plus. Tot ceea ce cautau să-i dea bolnavii, fie că primea pentru ca el să-l împartă la saraci, ori spunea bolnavului vindecat sa-l dea el la saraci. Astfel vindecând odata pe un orb, ii spuse: “Lumina nu ți-o dau eu, ci numai Dumnezeu cel adevarat prin mine nevrednicul, iar ceea ce imi făgăduiesti că îmi vei da, să împarți la săraci”… De aceea i se si spunea Sf. Pantelimon, doctorul cel fără de plată. Și ceva mai mult, averea pe care o moșteni de la parinții săi o imparti la saraci. Pentru toate aceste milostenii ale sale, lumea ii schimba numele său din Pandoleon, în acel de Pantelimon, care tâlcuit in limba noastra, înseamna întru totul milostiv….

La finalul Sfintei Liturghii, Preacucernicii Preoți au săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii și slujitorii bisericii adormiți întru Domnul.

După Sfânta Liturghie membrii Corului Tronos au susținut un recital de cântări duhovnicești.

[]

Related Posts

Sari la conținut