Sărbătoarea Sfintei Cuvioasei Maicii noastre Parascheva de la Iaşi a fost un prilej mare de bucurie în comunitatea din parohia Cegani, Protopopiatul Feteşti, deoarece aceasta este ocrotitoarea Sfântului Locaş.

Sfânta Liturghie de Hram a fost săvârşită de un număr de opt preoţi colegi şi vecini ai parohiei Cegani, parte dintre aceştia dând o frumuseţe aparte slujbei prin răspunsurile pe care le-au dat la strană.

Prin grija Preacucernicului Părinte Paroh Aurel Dobrin, toate pregătirile au fost duse la bun sfârşit iar slujba de hram s-a desfăşurat spre slava Bunului Dumnezeu în condiţii excelente şi prin prezenţa a unui număr mare de credincioşi şi copii gătiţi în costume populare de la Şcoala Generală din Comună.

Preacucernicul Părinte Ion Buche, preot paroh la parohia Găiţa a rostit cuvântul de învăţătură la final prin care a evidenţiat că scopul vieţii noastre este acela de-a ne mântui prin dobândirea cât mai multor virtuţi asemenea Cuvioase Parascheva care a trecut la Domnul la o vârstă fragedă de numai 27 de ani. Învăţarea celor mici din neamul nostru cum trebuie să trăiască şi care să le fie credinţa, asigură pomenirea noastră în neam şi în neam. Aceaştia mai mici sunt viitorul nostru, iar dacă noi nu-i vom îndruma cum trebuie, nu-şi vor mai aduce aminte de noi, nu vom mai fi pomeniţi. Pelerinajul făcut de Cuvioasa la Locurile Sfinte se aseamănă cu drumul nostru către Sfânta Biserică la sărbători şi slujbe. Neglijând acest mic pelerinaj al nostru de acasă până la biserică prin care noi trebuie să-L căutăm pe Hristos acolo unde El se jertfeşte pentru toţi şi ruşinându-ne de Crucea Lui, se va lepăda şi el ne noi în Ziua Judecăţii.

La finalul Sfintei Liturghii a-a săvârşit slujba parastasului de obşte pentru ctitorii şi credincioşii din parohie.

Preacucernicul Părinte Marian Pătărlăgeanu, Protopop de Feteşti, a binecuvântat pe toţi cei prezenţi şi a mulţumit tuturor pentru implicare iar părinte paroh i-a invitat la o agapă frăţească spre cinstirea Hramului Bisericii Parohiei Cegani. Aici copiii îmbrăcaţi în veşminte populare au cântat câteva doine şi melodii tradiţionale zonei bărăgănene şi au fost răsplătiţi cu cadouri de către Părinte Paroh Aurel Dobrin.

Related Posts

Sari la conținut