“Slujire spre tămăduire” la Gâldău

Sâmbătă 13 aprilie şi Duminică 14 aprilie 2013 s-a derulat cu succes parteneriatul Slujire spre tămăduire” încheiat între Parohia Gâldău, Asociaţia „Împreună pentru Sănătatea Rurală” şi Primăria Jegălia. Acesta a avut ca scop acordarea de consultaţii gratuite persoanelor cu posibilităţi financiare reduse, care nu au făcut nici un fel de investigaţii în ultima perioadă şi care nu sunt înscrişi la medicul de familie.

Sâmbătă la ora 6:00 un autocar a preluat echipa de 37 de medici şi aparatura medicală de la Bucureşti, iar la ora 8-00 au început consultaţiile în Şcoala Generală, Grădiniţă şi fostul dispensar. În cele 2 zile de lucru au fost acordate peste 400 de consultaţii atât credincioşilor din Gâldău cât şi celor din satele Jegălia şi Iezerul pe specialităţile: Cardiologie, Ecografie, Dermatologie, Ginecologie, Pediatrie, Oftalmologie, ORL, Interne, Audiometrie.

Toate persoanele prezente au beneficiat de teste ale tensiunii arteriale, colesterolului, trigliceridelor, glicemiei, hemoglobinei şi EKG.

În cadrul acestui parteneriat au revenit următoarele sarcini:

Asociaţia „Împreună pentru Sănătatea Rurală” pune la dispoziţie aparatura şi personalul medical în vederea acordării de consultaţii.

Primăria Jegălia, reprezentată de Primar Vasile Aurel asigură transportul tur-retur Bucureşti Gâldău, precum şi cazarea în noaptea de 13-14 aprilie. Va informa cetăţenii din satele Jegălia şi Iezeru despre importanţa acestei acţiuni. Asigură un număr de 10 paturi (de la spitalul municipal Feteşti), asigură masa personalului medical în ziua de Duminică.

Parohia Gâldău, reprezentată de Pr. Voicu Ionuţ iniţiază acest proiect şi păstrează în permanenţă legătura cu ceilalţi doi parteneri asigurând totodată medierea între aceştia; identifică acele cazuri speciale din parohie şi informează cu privire la desfăşurarea proiectului, asigură masa personalului medical în ziua de sâmbătă.

În urma acestei acţiuni s-a constatat că populaţia nu acordă atenţie prea mare sănătăţii, toţi pacienţii prezentând afecţiuni cardiace (tensiune crescută). Au fost consultaţi mulţi copii provenind din familii sărace unde de asemenea s-au constatat probleme; medicii dermatologi au verificat toate aluniţele, unele posibil cancerigene, au fost făcute teste Babeş – Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin şi au fost informaţi pacienţii cu privire la un mod de viaţă sănătos.

În urma acestei acţiuni toţi cei implicaţi s-au declarat ca fiind foarte mulţumiţi, apreciindu-se răbdarea oamenilor şi buna organizare în vederea desfăşurării actului medical.

Credincioşii au primit cu mare bucurie acest eveniment şi îşi doresc ca pe viitor să mai desfăşurăm astfel de acţiuni din care reiese în mod evident implicare Bisericii în viaţa cetăţii.

A consemnat Preot Ionuţ Costinel Voicu

Related Posts

Sari la conținut