Sfântul Maslu la parohiile Cegani şi Stelnica

Miercuri, 27 martie 2013, s-a săvârşit, cu binecuvântarea Domnului, Taina Sfântului Maslu la parohiile Cegani şi Stelnica, Protopopiatul Feteşti, taină ce se săvârşeşte în Cercul Pastoral Misionar Borduşani ce cuprinde parohiile: Stelnica, Maltezi, Cegani, Borduşani, Făcăeni, Găiţa, Progresu şi Vlădeni.

Alături de cei 11 preoţi slujitori din cuprinsul Cercul Pastoral Misionar Borduşani invitaţi de preoţii parohi: PC Pr. Dobrin Aurel de la parohia Cegani şi PC Pr. Stanchi Marius, s-au rugat împreună şi foarte mulţi credincioşi din parohiile acestea şi din parohiile învecinate.

În cuvântul de învăţătură de la parohia Cegani, părintele Simion Mitruş Titi, preot paroh la parohia Maltezi, a subliniat câteva aspecte legate de binefacerile primite prin Taina Sfântului Maslu îmbinate cu postul, rugăciunea şi faptele bune care trebuie făcute de fiecare creştin ortodox trăitor, parte integrantă a Bisericii lui Hristos. Fiecare credincios contribuie la sporirea duhovnicească a parohiei, la întărirea comuniunii cu Dumnezeu, iar modelul este preluat şi de cei care ne sunt nouă apropiaţi, dar departe de Biserică. Modelul nostru este urmat dacă vom face asemenea celui care posteşte şi nu se arată ca fariseu din Sfânta Evanghelie.

În cuvântul de învăţătură de la parohia Stelnica, părintele Dobrin Aurel, preot paroh la parohia Cegani, a subliniat câteva aspecte legate de rugăciune şi perioadele când acesta se practică. Rugăciunea trebuie făcută în primă parte ca mulţumire pentru toate binefacerile pe care le-am primit de la Bunul Dumnezeu, şi apoi trebuie adăugată partea de cerere a celor trebuincioase vieţii noastre de robi ai lui Dumnezeu şi persoane responsabile pentru cei care îi avem în jurul nostru. Această responsabilitate pentru familie, vecini, cunoscuţi, prieteni sau necunoscuţi ne este bine definită de Mântuitorul Iisus Hristos la tot pasul în Sfânta Evanghelie. Samarineanul milostiv ne este exempul cel mai de seama al acestei perioade din timpul anului. Cand ispita este mai mare, ca om care ţii post şi te rogi, fapta bună vine şi te întrarmează împotriva celor care-ţi vor răul, văzuţi sau nevăzuţi.

La sfârşitul fiecărui Sfânt Maslu, PC Pr. Marius Stanchi, Preot Paroh la Parohia Stelnica a expus paşii prin care regiunea noastră a simţit nevoia înfiinţării unei Eparhii cu numele Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, factorii decizionali şi toate persoanele care au ajutat şi contribuit la înfăptuirea acestui lucru măreţ pentru Bărăganul nostru ce acum se află în sărbătoare pentru celebrarea Anului Omagial 1993-2014 – Două decenii de misiunea creştină în Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor.

Ziua binecuvântată s-a încheiat cu o agapă frăţească pregătită cu mult drag de doamnele parohiei.

Related Posts

Sari la conținut